Суд в Ізраїлі відмовився розглядати позов "Приватбанку" проти Коломойського і Боголюбова на $600 мільйонів (оновлено)

коломойский,боголюбов

Окружний суд Тель-Авіва визнав, що не має юрисдикції для розгляду позову "Приватбанку" проти колишніх акціонерів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Як ідеться в повідомленні банку, суд постановив, що для оцінки наявності юрисдикції для розгляду справи "Приватбанк" належним чином довів, що під час знаходження у власності Коломойського та Боголюбова кошти з нього були виведені до Ізраїлю за допомогою низки складних та ретельно продуманих переказів.

Згідно з повідомленням, суд розкритикував Коломойського та Боголюбова за ненадання будь-яких фактичних даних у відповідь на заяви проти них та неявку на перехресний допит, що, на думку "Приватбанку", свідчить про безпосереднє залучення до скоєння шахрайських дій.

Також суд відмовив у задоволенні заяви колишніх власників щодо їхнього переслідування з боку українського уряду, що, на думку суду, послаблює їхні аргументи на користь того, щоб спір розглядався в Україні.

Крім того, суд постановив, що позов піднімає серйозні питання для широкого публічного розгляду через залучення до справи "Ізраїльського Банку Дисконт" (Israel Discount Bank, ІБД). У зв’язку з цим суд встановив, що оскільки ІБД має намір використовувати ізраїльське процесуальне право для виклику колишніх власників у справі з метою визначення позовних вимог "Приватбанку" до ІБД, не може бути сумнівів у тому, що Коломойський та Боголюбов будуть зобов’язані захищати свою позицію щодо позову "Приватбанку" в Ізраїлі.

"Незважаючи на низку позитивних висновків, суд постановив, що Ізраїль не є належною юрисдикцією для розгляду позову. "Приватбанк" має право подати апеляцію на це рішення, оскільки він продовжує домагатися справедливості за незаконні дії своїх колишніх власників", – наголошується у повідомленн.

Читайте також: Коломойський слідом за Боголюбовим відмовився свідчити у справі "Приватбанку" в суді Лондона

Як повідомлялося, 18 грудня 2019 року "Приватбанк" подав позов у Ізраїлі щодо шахрайських дій проти його колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Банк заявив, що відповідачі реалізували незаконну схему привласнення коштів у розмірі щонайменше $600 млн, що були незаконно виведені з "Приватбанку" в період з 2007 по 2011 роки та розміщені на банківському рахунку одного з найбільших банків Ізраїлю – "Ізраїльського Банку Дисконт" (Israel Discount Bank, ІБД).

"Приватбанк" також подав позови проти колишніх власників у суди Великої Британії та США.

У травні 2022 року Високий суд Лондона відклав розгляд справи за позовом державного "Приватбанку" до його колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова на червень 2023 року на прохання відповідачів. В ході підготовчого засідання представники Коломойського та Боголюбова просили суд перенесення розгляду справи по суті, яке мало розпочатися у червні 2022 року, у зв’язку з війною в Україні, і англійський суд це прохання задовольнив.

Уряд України 18 грудня 2016 року за пропозицією НБУ та колишніх акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.