Кабмін розблокував зберігання газу в українських сховищах європейськими компаніями

газ

Кабінет міністрів скасував вимогу надавати сертифікат походження при ввезенні газу на територію України.

Відповідну постанову №577 від 6 червня оприлюднено на офіційному урядовому порталі.

Документом за пропозицією Міненерго внесено зміни до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з РФ.

Зокрема, скасована заборона на ввезення трубопровідним транспортом газу, який може мати російське походження, в митних режимах транзиту і митного складу.

Також постанова про заборону на ввезення товарів походженням з РФ не поширюватиметься на російський газ, що проходить транзитом через Україну через точки входу на міждержавних з’єднаннях з державами – членами ЄC та Республікою Молдова (у тому числі в попередніх періодах).

Як повідомлялося, на початку травня Кабмін на прохання Міненерго заборонив постачати на український ринок паливо невизначеного походження. Метою постанови у Міненерго вказували необхідність обмежити імпорт російського дизпалива та автогазу від виглядом продукції з Польщі, Литви та інших країн. Постачальники палива мали надавати сертифікат його походження.

Водночас європейські трейдери зауважували, що під це обмеження потрапив і природній газ. За словами трейдерів,постанова вимагає від компаній-імпортерів газу надавати гарантії походження газу і викликало багато плутанини та неясності, писало галузеве видання Heren Natgas. Зокрема, незрозуміло, чи поширюється ця вимога до зберігання газу у режимі митного складу. За даними видання, через цю неоднозначність деякі компанії, які бажають закачувати газ, відмовилися від цього.