Партнер Фукса, Михайло Бакуненко втік за кордон

За передачею активів «Укрнафтобуріння» в управління АРМА ховаються два гучні прізвища. Власник компанії Павло Фукс та її керівник Михайло Бакуненко. Саме вони стосуються можливого захоплення Сахалінського газового родовища.

Крім того, саме Бакуненко допоміг Фуксу організувати схему за участю чорних реєстраторів для захоплення майна десятків компаній. Про те, хто такий Бакуненко та де він знаходиться, читайте у матеріалі.

За що АРМА передали активи «Укрнафтобуріння» і до чого тут Бакуненко

Російський олігарх українського походження Павло Фукс із 2014 року почав захоплювати активи оточення екс-президента Віктора Януковича. Серед них і компанія колишнього голови Державної служби геології та надр Едуарда Ставицького «Голден Деррік». Ставицький, використовуючи своє становище, переоформив на компанію десятки ліцензій на газові родовища. Серед них і Сахалінське (де лише підтверджені запаси становлять близько 15 млрд. кубометрів).

Ставицький для того, щоб легше отримувати ліцензії, 33% «Голден Деррік» (зараз компанія називається Іст Юроп Петролеум) передав державній компанії «Надра Україна». Зліт «Голден Деррік» припав на президентство Віктора Януковича. З березня-квітня 2010 року до грудня 2014 року компанія отримала близько 28 ліцензій та погоджень (від місцевої влади) на розробку нафтогазових ділянок.

Але 2019-го, коли «Голден Деррік» володів уже Фукс, йому вдалося домовитися з «Надра Україна», державна компанія вийшла з «Голден Деррік» і фактично передала всі родовища олігарха.

«Укрнафтобуріння» – брала участь у спільному проекті та розробляла Сахалінське газове родовище. Компанія також належить Фуксу разом із його партнерами Коломойським та Хомутинником. Голова правління «Укрнафтобуріння» – Михайло Бакуненко.

Він – давній партнер Фукса, разом із ним він літав із Женеви літаком Віталія Хомутинника. Більше того, саме Бакуненко має відповідати за всі порушення в «Укрнафтобурінні», бо фактично він є керівником.

Разом із Бакуненком Фукс організував не лише газову схему. Як йдеться у розслідуванні Мін’юсту, компанія «Веста» викупила активи банкрутів на сотні мільйонів гривень. Потім «Веста» зверталася до чорних реєстраторів, які без необхідних процедур та миттєво переоформляли активи банкрутів на Фукса. Так компанія одержала підприємства, нерухомість.

«Веста» скуповує проблемну заборгованість банків на Prozorro. Продажі. Лише у 2019-2020 роках компанія купила понад 50% проблемної заборгованості, виставленої на аукціони Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), який керує активами банків-банкрутів.

На початку 2021-го Міністерство за грубі порушення позбавило нотаріальних свідчень нотаріусів Олега Горая із Житомира, Аліну Гамзатову із Броварів та Наталю Хару із Києва. Усі ці нотаріуси робили багато специфічних виконавчих написів.

За даними «Наші гроші», нотаріус Олег Горай протягом 2020 року зробив 110 тис. виконавчих написів. Якщо в середньому сума стягнення на одному виконавчому написі буде тисяч 20 грн, лише один такий плідний нотаріус допоможе стягнути фінкомпаніям боргів на понад 2 млрд грн на рік. Клієнтами нотаріусів Гамзатова, Горая та Хари були, зокрема, компанії, пов’язані з Бакуненком.

У червні 2020 року дозвіл на опосередковане володіння 74,25% у статутному капіталі «Вісті» отримала Ліліан Бакуненко — дружина голови «Укрнафтобуріння» Михайла Бакуненка. Також послугами «чорних реєстраторів» користувався «Вердикт капітал». У судах Вердикт капітал фігурує як компанія, до якої Веста відступає права вимоги. Так, «Вердикт капітал» взяла участь у 131 аукціоні на Prozorro. Продаж із загальною сумою покупок майже 68 млн грн (за даними Liga.net). 99% «Вердикт капіталу» належить іншій українській фірмі – ТОВ «Вердикт Холдинг» Ліліан Бакуненко.

Тобто Бакуненко разом із Фуксом реалізував цілу низку різних схем, серед яких і захоплення газового родовища.

Бакуненко втік за кордон і витрачає гроші на найдорожчому курорті ЄС

Журналісти УП у своєму розслідуванні «Батальйон Куршевель» помітили у найдорожчому гірськолижному курорті та менеджера «Укрнафтобуріння» Михайла Бакуненка. За даними ЗМІ, він виїхав з території України ще 2022-го. Тепер він ховається від правоохоронців за кордоном.
1 1

При цьому Бакуненко залишається головою правління «Укрнафтобуріння». Виникає питання, яким чином він зміг залишити територію України і чи українські правоохоронці зможуть домогтися, щоб він відповідав перед законом за розкрадання газових родовищ та інших схем.

Проти Фукса РНБО вже запровадили санкції. А ось Бакуненко все ще має доступ до своїх рахунків та активів. До «Укрнафтобуріння» Бакуненко працював у російському інвестиційному банку «Ренесанс капітал». Фактично він, як і Фукс, має тісні зв’язки із Москвою. А тепер зароблені в Україні гроші витрачає в одному із найдорожчих курортів у ЄС.