Після провалу місії на Місяць "Роскосмос" вирішив продавати рекламу на ракетах

роскосмос

Російська держкорпорація "Роскосмос" планує продавати рекламу на ракетах та об’єктах космічної інфраструктури, щоб отримати додаткові кошти в умовах втрати більшості міжнародних контрактів.

Відповідний законопроєкт низка сенаторів та депутатів вже внесли до Держдуми на прохання "Роскосмосу", пише російська редакція Forbes.

Документом пропонується надати "Роскосмосу" право на "розміщення реклами на космічній техніці, а також встановлення та (або) експлуатацію рекламних конструкцій на об’єктах космічної інфраструктури".

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що "Роскосмос" вже провів дослідження потенційного попиту на рекламу на об’єктах інфраструктури та космічної техніки.

За оцінкою "Роскосмосу", потенційний дохід від таких проєктів може становити до 200 млн рублів на рік від розміщення реклами на ракетах і до 5 млн рублів на рік від зовнішньої реклами на об’єктах інфраструктури. Ці доходи пропонується спрямувати до федерального бюджету та резервних фондів "Роскосмосу" у пропорції 50/50.

Як повідомлялося, через санкції і втрату більшості міжнародних замовлень збитки держкорпорації "Роскосмос" у 2022 році оцінювалися у 50 мільярдів рублів ($700 млн за курсом на кінець минулого року), що на 60% більше, ніж у 2021 році.

Цього літа Росія планувала посадку першої у пострадянській історії власної космічної станції. Проте 20 серпня "Роскосмос" повідомив, що російська станція "Луна-25" "припинила своє існування" внаслідок зіткнення з поверхнею Місяця.

Після цього повідомлялося, що російська держкорпорація "Роскосмос" планує вдвічі скоротити штат центрального офісу через нестачу коштів на зарплати.

Автор: Михайло Орлюк